Thursday, 15 October 2009

Forgiving and phobia

Last night, stay awake till sunrise..
Quite suprising..out of sudden, someone texted me.
And appology.. well, its been 4 years..
i didnt aware that i've been hating and feel phobia towards that person that long.
I could look to his name, phobia to see.. hate to think.

Last nite, that someone appologies for what ever appen between us.
Honestly, i thought that person will ignore what he has done.
Until now...finally he-confess that he was suffering coz of 'guilty' in this 4 years.
I cried-actually, coz its hurt.. and sensitive to me. After few hours trying hard to convince me and regreting what ever happen, finally i could spill out the word.
'i forgive you'.. but with one condition-never ever forget what u ever did.. if u forget, u gonna repeat it again.

Finally, u got ur respect back again.

phewwhhh*

Trust nobody?

Thursday, 8 October 2009

A letter for someone special

Wake up in the evening, I open the fridge.
Google inside, all i see is a bunch of chocolates.
Grab some, eat. So crunch!! A good feeling strike my heart.
Walk towards the sofa, sit and lay. I push the remote's button.
I watch chanel V & MTV till the darkness come.
Its 10.10 at night. I'm waiting for you.. 10.11 pm.
Knock3!! See! U're back home with a box of 6 peanut pies.
All i can give is my very honest smile and thanks.
You said nothing but smile back at me.
There is no one like you.
You are the only one in this earth.


I love you


Dedicated to my brother.

With love,
Nuwie

Tuesday, 6 October 2009

if you want me *song*

Are you really here or am I dreaming
I can’t tell dreams from truth
for it’s been so long
since I have seen you
I can hardly remember your face anymore
When I get really lonely and the distance causes only silence
I think of you smiling with pride in your eyes a lover that sighs

If you want me satisfy me,
if you want me satisfy me
If you want me satisfy me,
if you want me satisfy me

Are you really sure
that you’d believe me
when others say I lie
I wonder if you could ever despise me
when you know I really try
to be a better one to satisfy you
For you’re everything to me
and I’ll do what you ask me if you’ll let me be,
free

If you want me satisfy me,
if you want me satisfy me
If you want me satisfy me,
if you want me satisfy me
If you want me satisfy me,
if you want me satisfy me

OVERVIEW

Today..i take some time to check every one's blog.
but actually, not everyone. ho3.. well, i missed a lot [i guess].

julu : dia kata Indon x sedar diri. 2 yg aku faham. Aku pun beringat2lah jugak. hehew..

bet: boke sukkomi dia tuh.. alahaila.. mest nampak cm bodo jer. kah3..

aimi: aih, aku lupa plak pasal kejar cita2 sebelum mengejar cinta tuh. ha3.. aku dh kembali ke jalan asal.

kidut: banyak pula ga,br kawin ko buat ar.. sa kawen ambil gambr free ar? hahah..

Well, actually when i don't write anything here, i write it in my DIARY. ho3...
can u believe that? i do write? hohoh... but its true. i to read what i wrote a few years ago. I end up with lafin' at myself. Wtf i wrote huh? I can see the difference of the way i think year by year. That is the real motive. I'm thinking of showing a piece of my diary to all of you sooooon... which year do u want me to show??bagi 2006 la.. nak?

nape senyap sangat?

Ho3..hi to everyone. [assuming that someone still remember my blog].
well, i have nothing much to share with everyone. Its just that recently i have too much things in my mind. I don't wanna mix up everything then get mess with everybody.
such a waste to write. Lately i had so much obstacles.. but Thanks God. i'm still here writing.

What exactly the big deal huh? well, its time to forget the stuffs. hahah..

Anyway, im still alive.
Even not for so long maybe.. but i'm ok with that.


Selamat HAri Raya to everyone.

Thursday, 27 August 2009

KEMALASAN

Setelah sekian lama akhirnya aku rajin jugak nak tulis blog.
X mati lagi..ho3..
Aku nak mengarut pasal keje jer sebenarnya.
Dengan keadaan ekonomi cm skrg nih, aku cam riso lak nak cr keje cmner.
Syukurla nw aku duk ikot trening then truskene attach kat mana2.
Haih... banyak lak kene piki bile dah hbs grad.

Monday, 20 July 2009

.......................update.

LEN...she is gone...condolence.

What do i do?

Lama x update blog..
nak kata busy...ho3..busy ker?
Last week aku ade pi ukm., saje melawat.. buang masa. ha3..
aku tengok macam2 yan baru pasal ukm. Masa aku ad kat sana xde la pulak camtuh..
whatever la.. f.y.i, masa aku tulis blog ni, keadaan mental tidak berapa stabil kerana tidak cukup tidur kerana tidak melakukan apa2.
The whole week aku banyak habiskan masa menjahit. menjahit? hmm.. mest ade yang tkejut. but thats true. aku menjahit untuk kostum tarian and baju kadazan untuk aku jugak.
finally, aku ade baju tradisi aku sendiri. fuh..dah la men jahit sendiri. puas hati aku even xde la cantik sangat baju tuh. tapi aku gembira jugak. ngeh3..
aku jugak buat kerja-kerja yang korang maybe pikir x berfaedah skrg..
aku join tarian balik.. and skrg aku dah reti menari tarian ngajat yan menonggek susah nak mampos. Setelah 2 thn stop menari, finally aku join balik.. and aku mmg happy la dengan ape yang aku buat coz mmg dr kecik aku suka menari walaupun aku ganaz.
Aku juga berkebun. Hahaha...ada ke tanah kat Damansara nio untuk ak berkebun? ada.. sebenarnya, aku tolong org2 tua bkebun untuk menyara hidup dorang. Orang asli kat bukit lanjan tuh bukan semua pandai. Ada yg makan pon x..especially janda tua yg dah nk jadi nenek. after 3 weeks, sayur2 n kacang yg aku tanam dh tumbuh. tp xleh cabut lagi.
Selain tu, ak ngan kazen ak ajo dak2 asli tuh membaca n menulis. Dorang mostly x skolah. Xde duet nak bayar yuran n so on.. dgn psekitaran yg terlalu advance, kalau langsung x reti baca, aku rasa susah dorg nak hidup nant. Kalau nk keje gerai mkn pun kurg2 kene reti tulis kira nk amik order n so on..
tapi yg merisaukan, budak2 tuh banyak kutu. haih....riso jugak aku. x rela diriku berkutu.
This weekend, ada malam kebudayaan anjuran SDAC kat palm spring. Im in.
Emm..2 je la updates tentang aku. Buat masa sekarang, aku x keje lg. Aku nakl keje abg aku asik rejek jer tempat pilihan aku. Bakal majikan aku pon x rejek lg, abg aku dah rejek..
Ape dah.... anyway, wish me luck for this weekend.

Friday, 10 July 2009

Eto'o??

alahai...tau la penah tpaksa tunggu 4 jam sebab FC barca lupa nak amik kat airport tp skrg nak belah plak..
Eto'o..nak wat pe pi MC..
lagi bagus kawan ngan Messi dengan Henry..
Tp kalau Fabregas masuk Barca pon xpe jugak..
huhu...
Beli3.. jgn sampai beli Ronaldo dah.. kang rosak imej Barcelona.
Ronaldo sangat sesuai denga Real yg Loser jugak..
Hahaha..

Wednesday, 8 July 2009

kisah lelaki x budiman dan pencabul

June 24- kene halau
June 26- final exam for my degree habesh
June 28- aku angkut barang pindah g Damansara
June 30- clear everything kat rumah. xnk tinggal sehelai rambut pon.
July o1- kosongkan rumah, jumpa si zamilan, dapat deposit.
July 07 - skrg br aku ade mood nak tulis bjela2.

Masa jumpa si zamilan, tataw la aku nak kata cmner...tp dia x penah rasa dia salah suh kitorg keluar dlm ms 6 hari. kimak tol.. say sorry pon x.. kimak skali lagi.
fairuz dah bising2..ben senyap.. tetiba ak jd cam dak baek lak tenangkan keadaan. heh!! hampeh tol. masa ktorg nak belah, dia mintak halal semua2...ktorg semua bantai senyum jer.. sah2 x halal. hahaha.. en. zamilan sesungguhnya tidak budiman.

cerita tambahan..
masa 30 june..pagi2 aku naek bus dr damansara nak pi stesen lrt sbb xde org len anto ak..kak ipar aku suh trn kat asia jaya. Tp memandangkan br skali ak nek bus dulu (setahun lepas), aku dah x berapa ingat asia jaya tu cmne. Masa sampai kat asia jaya, aku nampak org turun ramai2, aku usha2..ting!!ni asia jaya la..br jer piki, bus dah gerak.ho3..mlepas. so, aku wat keputusan nak trn kat kl central jer.. sampai kl central pon aku x cam jugak sebab aku bese duk dlm jer.. then last2 sampai kat pasar seni. masa aku nampak signboard pasar seni, aku pon turun. pastu tpinga2 sebab dh lm sgt x p pasar seni. ' mana hub bas?' kataku dlm hati. aku seberang jalan, nampak hub bus utama. aku pi..tengok2 bus yg aku nek b4 tu ad kat sn. hampeh tol ak rs...cz tiket tu tiket UTAMA, so, ak gn tiket samanek bus U40 g kajang. direct g rumah trus.hehew..save duet ak. kos rm2.00 jer..bese dlm rm7.Org Msia suka nek bus x bbaris. So, ak pon x bbaris. tp bile nk nek bus tetiba sume org bbaris. duhh!!!ak tkena kejutan budaya. ''Sejak bila orang msia especially kat area pudu bbaris masa nek bus??' ropenyer sekarnag makin maju. Aku ditakuk lama. hahaha...malu sendiri bila tpaksa p blakang. nsb bek ad org bg pluang ptg que. 2 pon coz dak 2 nak ngorat. ade2 je..


Bus sesak. lucky ak dpt sit. Rmi pompuan bdiri dan rmi lelaki duduk. Lelaki kt Msia x gentlmn.
Ada pompuan mengandung (aprox 7months) ngan ank kecik masuk bus..ak tgk dr jauh, xde sorang pon dak laki bangun nak bg sit kat ibu tuh.. giler kesian. Sekali lg..kebanyakkn lelaki di Msia x gentlmn. Demi wanita, aku pgg tgn ibu tu, bg sit ak kat dia.. dia senyum lega. gembira ak tengok dia lega. So, aku pon bdiri.. aku ngaku, ak pendek..so, susah nak capai pemegang dlm bus..kurang seswai bdiri la jwbnyer.. tgh ak b'usaha nak stay bdiri, ak rasa peha ak cm kn cucuk. Ak pon raba peha ak..maybe ak letak brg byk sgt dlm poket, tcocok kat org lain. Tp poket ak flat jer..uik??pelik.. tetibe ak rasa peha ak kene usik lg. br ak pandang. ak nampak tgn lelaki kat tepi aku. Br ak paham...nak mencabul ropenyer.. lelaki tu cepat2 alih tgn dia.. pegang kat tiang yg aku pegang. Tetibe jer lelaki tu gesel2 tgn dia kt tgn ak sambl pandg ak dgn muka sangap. celaka betol. muka hodoh macam taik lembu, perangai mcm setan. ak ape lg..terus wat muka menyinga la..huh..nak jer ak pijak muka dia 2 tp xde arah ibu pregnant dpn ak. kang tberanak lak dia dlm bus tuh. Kalau ibu 2 xde, sumpah ak belasah dak laki tuh sbb dia x tegap pon.Bengong betol. ak renung mata dak laki tuh dgn muka menyinga..br cuak dia. Mest sbb dia bajet ak bg sit kat org, muka cam bek, xkan mlawan la kot..pi mampos la..spjg pjalanan ak pandang jer dia.sampai dia turun kt mn ntah.. huh.. sungguh panas jiwaku dgn kmarahan apabila lelaki jahanam lg celaka cuba menyentuh aku. Jijik. Jijik. Jijik. Jijik. Jijik. Jijik. Sampai rumah aku mand gosok ngan dettol, letak sanitizer kat tempt dia gesel2 tgn. Jijik sungguh.

aku buat baik, dapat balasan buruk on the spot. sungguh pelik.

Wednesday, 24 June 2009

kena halau.adakah satu masalah besar?

lepas satu prob settle, satu prob lg datang.
ape dah... hari ni ktorang kena halau dr rumah sewa.
bukan sebab ktorang x bayar sewa tapi sebab tuan rumah tu 'baik'.
sebelum duk rumah, dia janji nak pasang kipas every room. tengok2 dia pasang satu kipas kat ruang tamu jer.. pastu masa deal pasal sewa, dia kata, dia xkan naikkan sewa selagi x habis kontrak. tp x sampai 6 bulan duduk dia dah naikkan sewa dr 430 pi 480 padahal ktorang duk 3 orang jer.. bil api air n cukai lain lagi.. aku bukan anak jutawan yang xtaw nak guna duet untuk ape dah.. aku ni bapak pun dah xde. sahkan jadi anak jutawan. hahaha.. buat lawak betol si zamilan bin abdul kadir tuh.. lepas tuh pagi tadi tetiba jer dia muncul mintak kunci rumah.. x call pun bagitaw nak jumpa dulu. hape dia ingat masa kat dunia ni dia yang punyer. Pi mampos la ngko wahai zamilan bina bdul kadir. tengah hari dia kata nak datang pasang banner untuk penyewa baru, tapi bila dia datang, ropenyer bawak 5 orang arab yang selamba jer pijak tilam aku. hampeh betol.

Tuan rumah aku yang bagus sangat tuh selamba jer bawak orang datang tanpa bagitau ktorg padahal status ktorang masih as penyewa rumah tersebut. Aku heran betol la dengan pakcik tua yang desperate tuh. Deposit dari rm 1800 jd bwh 300... dahla dalam surat perjanjian dia tambah 'sewaaan selama 2 tahun' dengan guna pen. Pastu, yang jadi saksi surat perjanjian wife dia sendiri.

Kalau lewat bayar sewa, dia nak charge rm5 sehari. What the ****? x consider langsung yang sewa tuh student bukan orang dah keje. Ape dah.. Ptg tadi dia call bgtau suh kosongkan rumah 1 july padahal 26 jun ak still ada exam. hampeh betol. Ape kejadahnye dia nak suh keluar tetiba? Barang semua x emas lg. Rak and peti sejuk bla..bla..bla...nak angkut cmner? masa ble nak angkut? Bengong. Ben dgn fairuz both dah menyumpah dah..fairuz kata bia la dorang anak beranak mati tbakar..ben sumpah sampai habis keturunan dia. Aku nak sumpah ker?

AKu x halal jer..hahahahaha....aku x halal. aku x halal. aku x halal.

Ben n Fairuz kata. Mampos la dia makan duet anak yatim. Hahaha....
aku x halal nih.. habes la dia..dia janji nak naik sewa maksimum pun 450. di mana janji2 mu wahai zamilan bin abdul kadir??

Friday, 19 June 2009

Apa itu SUMANDAK?

Apa itu sumandak?
Sumandak=gadis

'Sumandak' merupakan panggilan kepada gadis dalam bahasa Kadazandusun. Kalau tak 'gadis', bukan sumandak. Tapi selalunya kalau muda jer, mest kena panggil sumandak.
Anyway, aku orang Dusun. Bila orang tanya bangsa aku, biasanya aku diam. Sebab setiap kali aku cakap bangsa aku bangsa Dusun, mesti orang cakap "dusun ape?dusun durian? hahaha..."
Aku tau orang tu bergurau tapi dalam gurauan dia tuh, dia tak sedar dia tengah gelakkan/mempersenda bangsa lain...and honestly masa dia cakap tuh, aku rasa nak tunjuk "middle finger" jer kat muka dia dan blah.Malas nak cakap banyak kan.. tapi sabar jer la.. sungguh membosankan respon orang-orang tuh.. Otak sampai kat situ jer ker?
Setakat dusun durian jer? Sungguh memalukan dan shallow minded.
Generally, dalam banyak-banyak bangsa kat Sabah, bangsa aku majority and orang kata (orang kata, aku ulang jer) bangsa aku yang paling lembut+lurus. Tak suka gaduh, wat keje telus (konon la). Tapi yang negativenyer, bangsa aku la yang paling hebat bab-bab minum arak. Dah memang budaya.. bukan sebab agama ke ape.. bangsa aku almost 50/50 Islam and Kristian. Tapi memang dah jadi budaya dah minum arak tuh... kerja kuat bukan main... tapi bila dapat duet jer, kalau nak celebrate mesti perkataan "Aramai Tii!!!" yang keluar.
Bukan nak burukkan bangsa sendiri tapi memang dah macam tuh.. Bila nak celebrate anything mest minum2 (minum arak). "Jom minum" maknanya minum arak kalau kat Sabah..
"Aramai Tii" means "bestnyer".
 Aramai=syok.
Tii= this.

Ntah.. susah sket nak translate.. Aramai tii tu memang pure bahasa aku tapi sekarang dah sampai kat semenanjung dah pun perkataan tuh..duhh..Tapi jangan risau...aku tak 'minum'..family aku skema..wahaha... Emm...nape aku tulis pasal sumandak sebenarnyer? Ahaa...sebab aku bbru perasan dah makin ramai sumandak jadi artis yang glamour.
Jo Anne
Adira AF
Daphne Iking
Stacy AF
Linda AF
Kesimpulannya, macam-macam jenis rupanya muka 'sumandak' nih.. Ada muka cam melayu, ada yang muka susah nak cam.. Semua sumandak dalam gambar ni bangsa  Kadazan Dusun punya sumandak jer..  sebab masih ramai jer artis dari sabah yang lain cuma aku tak pasti apa etnik dia.. 

Aku tak suka tanya apa bangsa orang. Sebab aku tak kisah sangat pon pasal bangsa-bangsa ni. Maksud aku, aku berkawan tak kira bangsa dan agama.

Thursday, 18 June 2009

SEMAKIN HAMPIR

pagi tadi aku baru habis 1 kuiz..sungguh banyak yang aku xleh nak jawab. ape dah..
next week dah final exam. Hmm....aku entah ready ke tak..
aku nak 4.00.kah3...macam lawak jer aku cakap cam2..
tapi aku xnak sia2kan peluang even xde la banyak sangat efeknya kat result aku.
yang hampehnyer, sampai habis pengajian kat UKM x penah aku dapat anugerah dekan.
hahaha...aku ni berangan pandai tapi kelas datang cukup kuota jer.
ponteng semaksimum yang boleh. Study seminimun yang mungkin, enjoy semaksimum yang boleh. Aaah..sungguh bahagia dengan kehidupan seperti itu.
tp padan muka aku. tak merasa.. kempunan seyh.. aku target sem last nak dekan tapi x dapat jugak. dekan 3.65..aku kurang 0.1 point. hmm... kalau aku pi fieldwork, mest dapat..x pi fieldwork xleh nak wat report. so, aku pon x wat report. 2la masalahnyer.. [sekarang baru nak nyesal. x guna dah). tapi apa2 pun, ada jugak benda yang aku bersyukur..thesis aku dapat A.
wahaha...dorang sume tkejut. Tak ramai yang dapat A. Mostly dapat A-. Yang dapat A dak2 yang muka2 skema and muka2 dekan jer..keh3..sesat sekor aku.
Tapi aku rasa aku layak dapat A kot..sebab penat aku wat.. aku wat bersungguh2 thesis aku yang cerewet tuh.. habis exam next week, zaman menganggur akan bermula.
2 yang makin hampir. riso seyh...

Monday, 15 June 2009

jiwa kacau

dah 2 minggu aku demam... skrg baru ok sket. tu pun ade orang cakap. rasa pelik bila aku ada tapi suara aku takde. aku lak rasa biasa jer..
ntah.. smlm tetiba jer kak aku msg tanyer aku sehat ke tak.
tkejut aku. x penah2 dia tanya khabar aku camtu. ropenyer ade orang mimp tak best pasal aku. wahaha.. tu jer ropenyer. aku tak mati lg.. lek ar.. kalau mati pun tenang la semua orang. ok jugak tuh.. banyak prob sejak kebelakangan nih.. nak tulis pon tlalu banyak..
so, bia la...bia semua berlalu.......

Saturday, 30 May 2009

BOLA ITU BULAT

jam 4.51 pm, fairuz mesej aku.
'nak tgk bola x mlm ni? kat putrajaya'
aku terus tanyer jam brape?
8.45pm.
bersiap jam 7.
aku pun jawab iyer jer..
tapi mcm biaser la..mesti start lambat punyer..aku siap pon dah jam 8 sebab duk layan gulong yang gedik nak ikut g tgk jugak.
duhh... gulong tgk bola ker? ntah... *gulong = seorang manusia
sampai sana jer, aku nampak pelakon Bio-Nik. huhu...rope2nyer, bola frenly match antara al-jabbar vs artis2 malaysia. hape dah..takpe la..layan jer la. Aku dah biase tengok bola yang kat TV jer, selain tuh, aku tengok bapa2 kat kampung aku main bola petang2. Kadang2 dorang buat perlawanan bola ibu2 vs bapa2. Anak2 jadi penonton. Dengan syarat, semua bapa2 wajib pakai skirt, gown or sarung yg mmg pompuan jer pakai. Hahaha... memang sangat lawak. Pakcik2 lari2+melompat2 sebab skirt yang dia pakai ketat sangat. Bile piki balik, untung sape dapat bini gemok. Skirt dia longgar sket. Senang nak lari. Ha3..tuh la game yang aku paling suke tengok slain kekalahan Mu. Keras perut aku gelak bila tengok pakcik2 kat kampung aku tu tergolek terlondeh sana sini coz skirt ketat. [dorang pakai suar track kt dalam].Tadi, masa tengok game, aku gelak jer memanjang tgk Johan Raja Lawak lari2 bawa bola pastu jatuh sendiri. Dah tuh siap terduduk atas bola. =D
ape dah.. artis pompuan plak banyak tunjuk ponggong jer.
 
 Main hampeh jer.. pas habes jer, aku g makan dulu jap baru balik rumah.
aku g makan daging paprik sebab aku dah start nampak bintang..
papepon, aku terhibur la jugak dengan game tadi walaupun sakit dada sesak nafas sebab terlalu ramai smokers yang hampeh macam taik.

Friday, 29 May 2009

panic

aku ade satu tabiat yang entah pape.
aku suka ingat suara semua orang bila aku berjauhan dengan dorang.
Especially family aku.
Aku suka ingat suara semua orang dalam family aku bila aku rindu dorang.
Hari ni..aku ingat suara dorang one by one..
semua aku ingat...kecuali suara ayah aku.
suara dia makin lama makin sayup dalam memori aku..
aku panik. seryesly panik. seryes shit. aku panik.
apa aku harus buat?? aku x boleh khilangan memori suara ayah aku.
aku tak sanggup..aku tak nak. seryes aku tak nak.
aku tak nak dan aku tak nak.
kenapa jadi macam ni???aduhh....panik3..
seryesly. aku hilang arah.
aku nak memori tentang suara dia.
masa aku dapat taw aku dah khilangan dia, aku tak sepanik nih..aku positif. ajal tetap akan datang cuma cepat atau lambat jer. tapi kalau aku hilang memori suara tuh, aku x boleh terima la. hmmm...
last week aku mimpi dia pegang tangan aku sambil jalan mcm kecik2 dulu.
hmm...apa aku harus buat??duhh....
aku xnak..xnak.xnak.xnak.xnak.xnak.xnak.xnak.xnak.
aku dah try tumpukan perhatian...tapi kuar sore abg aku jer.
sore dia dah x clear.. =(
cmner leh jd cmni.....

sometimes...[1]



after what had happen in my life..i thought that I've grown enough; mentally, physically..
But then...sometimes, i feel like I'm too frail for all of these sick things.
sometimes:
i ask myself what the fcuk real thing that really going on and what the fcukin lies?
whats the difference?
life is hard..ya.may be not you; but my life is hard.
but i believe that i am strong enough for all of this.
honestly..
its tiring me sometimes.
i feel helpless sometimes... [hmmm...]
for these 3 days, i had tears on my cheek..hoping tears could take away the pain.
and last night, i had a little but meaningful chat with my brother..eldest brother.
and had this deep conversation. i know he already bears much more than i can imagine.
i told him ' maybe this life is hard but it will be harder if we don't stick together'. And i told him to not to worry about us.. coz we care more on his health.
i wanted to say that he is the greatest brother in whole world [but i did not]..and wanted him to stand up still cause he is our 'head' [but I'm sure, he already knew that he is a leader of us]
Nowhere in this world i could find such a great brother like him.
I wanted to say ' if we fail, we fail as family'. but i refused to say that.
coz I'm sure we will survive no matter how hard.
be positive. trouble is a friend.


These three remains : faith, hope and love. But the greatest of these is love. 1 Corintihians 13:13





Thursday, 28 May 2009

kebenaran bererti...

MANCHESTER UNITED IS A LOSER!!!!!!!!!!!!!!!!!
hakikatnya, MU main lembab semput macam ferguson yang dah nyanyuk.
MESSI=UNSTOPABLE [ejaan betul atau tidak aku x kesah].

Tuesday, 26 May 2009

KEMAHIRAN BERFIKIR

Aku baru habis kelas kemahiran berfikir tadi.
Hari ni kene present pasal Edward de Bono.
Walaupun aku ambik sains, tapi aku akui ada kebaikan untuk kita belajar sesuatu yang lain daripada bidang kita. Contohnya, aku amik kemahiran berfikir aku dapt belajar macam mana nak jadi kreatif dan berfikir dengan cara yang betul. Kerana terpaksa, aku kena baca buku Tactics karya Edward de Bono. Edward de Bono ni pelopor pemikiran kreatif.. kire taiko la.. Oleh kerana aku terpaksa menulis pasal buku tuh, maka terpaksa la aku memahami buku tu terlebih dahulu sebelum mampu mengulas tentang buku ni. Apa yang aku dapat belajar, perempuan sememangnya 15 point lower in IQ kalau nak banding dengan lelaki. Tapi walaupun IQ rendah, tak semestinya kita tak mampu menjadi orang berjaya. IQ dinilai oleh Dr. Edward de Bono seperti satu kenderaan yang berkuasa tinggi. Yang menentukan hala tuju dan pencapaian kereta tersebut bukanlah kuasanya tetapi kemahiran pemandunya. Walaupun berkuasa tinggi tetapi pemandunya bukan pemandu yang baik, pencapaian tetap tidak memberangsangkan. Kete ferrari aku kalau aku yang bawak, ke semak jugak jadinyer. Begitu juga dengan IQ. Walaupun berIQ tinggi, tetapi manusia sering terjatuh ke dalam perangkap IQ kerana sentisa memikirkan bahawa tindakannya adalah yang terbaik dan menolak ralat dalam membuat keputusan dan risiko dari segi kreativiti.
aiseh..cam ceramah pulak. Buku Tacticts ni merupakan himpunan daripada 50 orang terkemuka. Semua kriteria2 yang ada dalam orang2 yang dah berjaya ni diinterprate kemudian jadi buku. Haa...kalau nak berjaya, baca la buku tacticts..x pun, baca pasal six thinking hats.




Benda Baru

Sejak beberapa hari kebelakangan nih, aku konon busy jadi tak sempat makan daging.
 
Tadi aku lapar lalu makan daging untuk kecukupan nutrisi. Lol~ tetiba pula aku makan secara berhati2. Nak hidup lama punyer pasal. Aku Anti Ubat. Lebih baik aku makan lelok banding aku telan ubat. Nak dijadikan cerita, tadi aku terlalu lapar. Setiap kali aku lapar, kau mesti cakap 'rasa nak makan banyak'. Aku makan dengan dak satu group untuk asaimen subjek kemahiran berfikir.
 
Tak pasal2 aku kena baca banyak pasal Edward de Bono. Tapi kalau nak kaya, baca la buku-buka pakcik tua nih.. dia la yang wujudkan perkataan 'kreatif'.
Aku order air suam, teh ais (sebenarnya aku maksudkan teh o ais-salah order), Nasi putih, kailan ikan masin, daging masak kicap. Cukup dua orang makan. Aku makan habis licin. Tidak sampai seminit aku habis makan, aku terkejut sebab baju aku basah..
berpeluh2 aku makan.
 
Perrrggghhhhh!!! seumur hidup aku, aku tak pernah berpeluh coz makan. 
INI BENDA BARU!
Even kalau aku bersukan pun, memang aku tak berpeluh punyer...
 
 
Sungguh gembira menjadi seperti orang normal.
 
 

Monday, 25 May 2009

fobia

ni kisah ntah pape...dalam banyak2 benda yang berlaku...ni jugak yang aku rasa nak post.
thesis dah submit, tapi ada big mistake.
Dah jilid, orang kedai jilid xde chapter 5 sampai lampiran. hampeh betol.
Malam tadi...ben nak bertolak dari rumah balik shah alam.
Masa dia nak keluar, tup2 kunci hang. Mangga xleh nak buka.
Dah la solex 2...dengar solex2 nih aku dah ada pengalaman dah... masa aku terperangkap dalam rumah yang sedang terbakar hari tuh, solex jugak yang payah nak bukaknyer..
Pas terkunci, aku search dalam tenet camner nak unlock padlock cam yang ade kat rumah. Hampeh...sumer dalam you tube duk tunjuk mangga yang cikai tuh...yang ada dua lubang kat tepi cam solex tuh langsung xde [mungkin x jumpa]. frust dibuatnyer.. akhirnya, buat kepurusan panggil member2 tlg bukak tapi masalahnyer, skrg nih cuti. Member2 sure balik kampung munyer..
last2 skandal [he3] ben datang tolong bukak...duhhh..lega rasanya.
aku dah fobia terkunci dalam rumah nih...bila sebut 'terkunci' jer kepala aku terus ingat api. Tadipun aku asik jeling jer kat dapur padahal xde ape pon..
aku mmg fobia la..hisshhhh....
kene buang nih..

Sunday, 17 May 2009

..pagi2 yang sentiasa berlalu..

pagi ni aku lapar....aku pun turun beli roti kat 7E seawal jam 7.00 pg. Aku pakai baju hijau, kasut hijau semua hijau sebab aku rasa nak menghijaukan diri. =)
Sudah lama aku tidak bangun pagi (hakikat sebenar). Semasa aku berjalan, aku nampak dua orang dak lelaki indon duduk tepi jalan. 'Dorang buat apa lepak pagi2 nih?' kataku dalam hati. Aku berlalu di belakang dorang begitu sahaja.Selepas beli roti gardenia sungguh enak dimakan begitu sahaja, aku terus jalan balik rumah. Dalam perjalanan balik, aku nampak awan...biru..CANTIK!!!! Dengan cepat aku kuarkan hp. Click!!ambil gambar awan....dua mamat indon tu pandang aku tapi aku buat macam nampak tiang jer. Masa naik tangga, aku rasa perjalananku sangat senyap. ''oh, kasut hijauku rupanya''kataku. Kasut hijau pilihan adik laki aku. Dia kata comel, so suh aku pakai. '(emm...layan je la budak tuh). Bagus jugak pakai kasut yang x bising macam pakai heels bunyi ketak3..masuk rumah, aku terus ke beranda. Pandang langit lagi.
Sungguh cantik!!!click!!ambil gambar lg..kalau biru tambah hitam jd camner? sungguh tak menarik. Aku bersyukur hidup di negaraku MALAYSIA yang aman. Langit tak hitam kelabu merah mahupun pelik2...yang ada biru and putih yang cantiiiiiiik!!! ku lihat ke sudut beranda. Hmmmm....bayamku membesar dengan lambat. Nak buat cmner, aku tanam atas pasir. Pasir dalam pasu. Pasu kena air sabun bila jemur baju. Kesian bayam itu.




 

Saturday, 16 May 2009

aku rindu kamu

hmm...bukan senang nak lepaskan ape yang kita suka..
betol tak? aku sangat suka main badminton walaupun aku xde la sehebat Datuk Lee Chong Wei mahupun Lin Dan...malah xleh chalen awek Lin Dan pon. Wahaha...
tapi lantaklah..aku suka main badminton. Selepas masuk beberapa perlawanan dari sekolah rendah sampai sekarang, tetiba pulak x boleh main...
Kesian raket2 aku tersadai macam tu jer..nak bagi orang pinjam guna, cam kedekut lak aku rasa. Lagi2 kalau dak laki yang pinjam. Tangan berpeluh, rosak hancur grip aku yang comel2 belaka. Wahaha...
Tapi apakan daya. Aku kene rehat...so, xyah la gatal nak main kan...masa makan tadi teringat lak aku train budak2 kolej aku hari tuh... dan macam mana coach aku train aku masa dulu2.

sungguh aku rindu. sekarang, aku main rubik dah ar..
=)

Friday, 15 May 2009

main kayu tiga.

ego memang dah jadi sahabat aku dari kecik.
begitu juga dengan Degil. Ego & Degil adalah sahabat yang setia.Apabila aku rasa nak nangis, Ego mesti ada pujuk aku. Kalau aku rasa putus asa, Degil pulak bertandang. Sebab tu aku sangat jarang berputus asa sebab mereka berdua selalu bersama2 aku. Malah dah sebati dengan diri aku. Faham aku melebihi sesiapapun. Tapi kadang2 dorang datang menyibuk pada masa yang sesuai. Kadang2 aku tak suka dengan dorang nih..tapi nak elak pun susah. 'Aku rasa kawan sebenar aku dalam dunia ni pun selalu jugak macam tuh... tapi banyak yang lagi teruk dari Ego & Degil. Sekurang2nyer E&D sentiasa wujud masa sedih dan masa nak berputus asa. Kawan betol2 x tentu leh buat camtu lagi. Tapi jangan sesekali mencaci hina dan segala kejadah kat aku. Sebab E&D pasti membela. Demi maruah aku, dorang berdua sentiasa akan berdiri tegak demi aku. Ntah ape aku mengarut nih..
kesimpulannya, jangan usik mereka berdua. Sebab ANDA akan menerima padahnyer...
aku maybe akan sedih sebab Ego buat sesuka hati+juga akan menyakitkan anda.
Tetapi sebab Degil juga sentiasa bersamaku, aku redah segala kejadah yang aku rasa nak redah walau sesakit manapun ia. It might feel like a bullsh*t but im livin in a sh*t.
whats da fak huh?

Wednesday, 13 May 2009

hampir berakhir...

Perjuangan thesisku hampir berakhir.
Jam 2.15 tadi aku masuk dewan dengan penuh debaran.
yang ada cuma Dr Ahmad bin Abas & Dr Ahmad bin Ismail. Both dipanggil Dr.Ahmad.Menurut jangkaan awal, viva minimum 10 nminit, average 2o minit. maksimum xde limit. Semalam ada budak kena sampai sejam lebih. Aduh...shida yang satu penyelia n pemeriksa dengan aku keluar jer, nangis2..dia kata Dr. Ahmad anak pakcik Ismail serang habis2n.
Giler cuak aku dibuatnya...apabila namaku dipanggil, aku melangkah masuk dengan senyuman yang lebar. Huhu...aku siap pakai baju cam bisnes women dah ni..dengan mekap. Hahaha... yela, nak bagi lain+lebih berseri2+bersemangat depan pemeriksa aku. Lagipun untuk pemakaian and attitude pun ada markah. Mula jer, 1st page dah salah dah...gaya UKM hancus. Aku senyum jer..lalalala...hampeh tol. Banyak giler soklan dia. siap taip list soklan sampai 2 page. Syukur penyelia aku jd pengerusi. So, agak2 aku cam kene hentam, dia warning masa dah nak habis. Hahaha... slepas aku merapu entah hape2 jer, aku dipersilakan untuk belah daripada dewan. Lalu, aku belah dengan hormatnyer...kuar jer, aku tengok jam...mak aih....4o minit ropenyer. Mujur bukan sejam. x sedar pon dah 40 minit. giler aar... tapi satu mende yang aku lega, ''mulen, u bagus. U jawab x ,merapu2'' kata Dr Ahmad Abas supervisorku yang disanjung. Sungguh kembang dan lega hatiku mendengarnya... impossible aku leh jawab semua benda tapi sekurang2nyer aku x merapu n look sooo~ stupid. Anyway, thanks God its over. Im hoping for A.
=)

Monday, 11 May 2009

obsessssi~

Hari ni aku kemas semua barang aku. Ntah nape...rasa nak kemas pulak.Huhu..baru la aku perasan betapa banyaknyer aku membazir duit.Habit aku yang buruk, aku cepat bosan dengan wallet aku. Wallet aku ade 12 semuanyer...sengall...buang duit jer. Wallet banyak kalau isi xde buat ape... kasut tu xyah cerita la.. ntah kenapa la pompuan suka sangat beli kasut. Ade satu kasut nih, aku beli masa first year, konon untuk main futsal. Kasut tuh warna hijau, macam kasut bola. Dari first year sampai malam jumaat lepas ( g main futsal), baru kali ke-4 aku pakai kot.. yang confirm, x sampai 10x lagi sebab kasut tuh masih kelihatan macam baru keluar kedai. Hampeh tol aku.. skrg aku bukan pakai sangat pun menda2 tuh semua. Aku pakai pi field work pun kasut plastik harga 20hinggit tu jugak. Ape aku nak buat dengan kasut2 tuh?nak letak mana? pening2...boot2+heels...ntah pape jer..
kalau bukak kedai pun bley...jual skali dgn baju2 gothic aku+beg2 funky2 yang memang x berguna apabila anda sudah bekerja dan semakin tua.ha3!funny la sgt...aduh... tapi ada satu benda yang aku obses tapi aku memang langsung x guna terus..
x penah guna pun. Aku simpan wat menyemak jer.Pandang2 jeling...x guna pon...ntah..nape la aku suke sangat mende bulat2 leper2 tuh..ni haa~

Ape aku nak wat dengan mende ni sebenarnyer?cm xde pekdah pon...haram!aku xkan buang punyer..

Saturday, 9 May 2009

8 perkara yang perlu tapi adakalanya tak perlu..

1. Jadi diri sendiri
tetapi jangan jika anda pi interview. Anda suka pakai selipar jepun? cubalah pakai masa pi interview.

2. Setia
tetapi jangan untuk seseorang/sesuatu yang haram. Bos anda seorang drug-dealer?anda tahu tapi nak setia kepada bos jugak?owh…jangan sesekali.

3.Berani
tapi jangan jika ianya bahaya. Ingatlah orang yang tersayang. Jika anda rasa hidup anda tidak berguna, jangan mati dulu…aku perlu orang untuk kemas rumah aku, potog rumput depan rumah, cat rumah aku…wah…anda sangat berguna bagiku.

4. Merendah diri
tetapi jangan apabila anda mendapat peluang untuk menunjukkan kebolehan diri. Adakah anda akan mengatakan ‘pencapaian bisnes saya biasa2 saja’ kat pelabur anda. Semestinya mereka menjangkakan pencapaian yang cemerlang.

5. Dermawan.
tetapi jangan jika akhirnya anda perlu menjual diri. Dermawan…debit akaun kat banyak2 charity. In the end, x cukup duit nak bayar rumah. Menderma tidak sepatutnya membebankan anda.

6. Tidak pentingkan diri sendiri.
tetapi jangan jika ianya lebih menyakitkan berbanding membantu. Anda sentiasa membantu orang yang bengap buat kerja. Sampai bila di bengap+malas itu xkan berjaya.

7. Bercita2 tinggi.
tetapi jangan jika anda mendapat daripada yang anda peroleh. Naik pangkat?tapi xde masa untuk family? pilih la…

8. Kahwin
tetapi jangan jika tidak bahagia. Makan hati berulam hempedu? x payah la…

Friday, 8 May 2009

Lebih suka jadi kanak-kanak riang

Bingung2...makin tua makin banyak kena piki.
Tapi semakin pandai buang masa.
Kan best jadi budak2...pape jer nangis, dapat la.
Hahaha...aku rindu zaman kecik2 dulu.
Tak perlu piki pape.
Main, makan tidur.
Waahhh..best giler..
Tapi sekarang dah lain.
Dah besar....banyak benda kena piki.
Kena piki nak cari duit kat mana, nak keje ape pas grad, nak tinggal mana pas keje.
Nak keje mana, and so on...
Tapi sekarang ni, aku kena fikirkan pasal nak tinggal mana.
Alkisahnya, aku carry foward 2 subjek (U2 n U3). Sebabnyer..masa aku apply french hari tuh, aku kene rejek coz dorang siap kenal Madmoiselle Zihan yang tercinta tapi bagitau aku lewat sangat. In the end, aku takleh nak register. lalu membazir 3 unit. Aku bley habiskan sem ni tapi 21 jam kredit tuh cam menyesakkan jiwa dan minda ku jer. Dengan thesis lagi, aku takut aku tak larat nak buat semua so aku bawak 6 unit pi 3rd sem.
hurmm....tp sekarang, masalah dia..aku terlambat nak register.
FULL!!!xleh nak register utk subjek tuh...tapi after taneyr kat member, aku leh register manually 11,MAy nih..now settle. Tapi........ada tapi lagi... Aku nak stay mana?
AKu bajet nak stay kat kolej jer hr tuh tapi aku duk rumah sewa nih sampai hujung bulan 5. Kalau aku register kolej, tercirit la aku nak bayar kolej+sewa lg. Sekarang ni pun sebulan untuk sewa roughly rm 230 la kot.. kalau duk kolej, berganda2 la aku kena bayar lagi. Lagipn sem ni pendek jer. Wat rugi nak bayar. Sekarang nih, abang aku plak sibuk nak suh aku balik... Dah la nak kuar rumah ni pun satu hal. Nak kuar tapi tak gtaw kat tuan rumah lagi atas sebab2 tertentu. Semua jadi hold...aduh..pening3..camner nih... aku xnak duk rumah sewa dah sebenarnyer...sbb nant aku duk sorang jer. Fairuz pun dah nak kuar, Ben lak LI. Tinggal aku sorang. Bahaya... tu yang aku nak kuar jgak tuh..aku maybe nak duk rumah abg aku kat damansara jer... amik pas bulanan utk rapid, ulang alik g kelas dah. Lgpn BB pun ade offer nak tumpangkan aku kat bilik dia. Hmm...
Pening2....hidup menjadi orang dewasa memang memeningkan kepala walaupun masa nak g tengok BOHSIA hr tuh, orang kaunter mintak IC.
Dia bajet aku umur 14 tahun. Hampeh betol!!!
Hmmm......jiwa kacau.kacau,kacau,kacau!!! malasnyer jadi orang dewasa. =(

Thursday, 7 May 2009

berakhir sudah~

05 May.
Akhirnya examku habish...wahaha...sungguh gumbira namun masih risau mengenankan thesis.
06 May,
Fairuz gerak aku, tanya nakpi taklimat thesis ke x?
hurmm...aku bangun g mandi then gerak pi taklimat. CUak+lega after dengar taklimat pasal viva. Menurut Dr. Abas, viva senang (tapi even malaikat turun bagitau aku viva senang, aku tetap x caya). Ha3...Viva ni macam sesi interview pun ada...
Dalam dewan ada 4 orang jer.
MC,penyelia, pemeriksa and AKU.
1.masuk jer, MC akan memperkenalkan aku kat pemeriksa (walaupun pemeriksa dah kenal and dah baca thesis aku)
2. Pastikan hanya duduk selepas anda dipersilakan duduk.
3. Pemeriksa akan memulakan sesi mengkomen dan bertanya pasal thesis. (kalau xleh jawab, tolak markah la jawabnye.
4.Sesi ini berlangsung minimum selama 10 minit dan tidak ada had maksimum. Average=20 minit.
5.Pemeriksa dah puas hati cari kesalahan, baru dia stop.
6.Mc mempersilakan kita belah daripada dewan.
7.Dengan belahnya dari dewan, maka semua part yang mendapat markah sudah berakhir.
Wahaha...melihat kepada kesalah aku yang aku dah perasan, aku sangat cuak coz tataw nak jawab ape kat pemeriksa. Huh...mujur aku sempat buat ANOVA untuk kualiti air and makroinvertebrat bentik hari tuh. Kalau x mampooooosh~
Lepas tuh, aku g tengok movie title BOHSIA> sangat stupid dan membosankan. Xde ending, nilai moral pun x nampak. KAku dan dibuat2. Especially diana danielle yang blakon jadi baik tapi x menjadi. cakap pasal 'cari rezeki biarlah halal' tapi rambut kuniiiing macam kena karat jer. X sesuai langsung.
Malamnye; AKU TENGOK BOLA.
HAHAHAHAHAHAHAH~ CHELSEA SUDAH KALAH WALAUPUN MAIN KOTOR
selamat berjumpa wahai MU
mlm ni nak g main futsal.

Saturday, 2 May 2009

perasan xde keje~



Sajer rasa nak letak dalam nih..=)


Ahaks.


Enjoy THE SHOW.





Tuesday, 28 April 2009

how i'm gonna tell you???

aku selalu fikir...bagaimana agaknya kesudahan hidup aku?
aku selalu fikir...sempatkah?
aku selalu fikir...kalau x sempat?
aku selalu fikir...apa yang perlu aku buat?
aku selalu fikir...kepada siapa aku nak bagitau dulu?
aku selalu fikir...siapa yang selayaknya tau dulu?
contohnya:
14.06 = aku terperangkap dalam rumah yang sedang terbakar dulu.
Api menyala -> cuba padam -> tak dapat -> tutup main suis (walaupun terpaksa naik rak kasut untuk mencapainya)-> cari kunci tak jumpa -> try bukak grill tak dapat -> call bomba yang x guna -> try bukak grill lagi -> keluar tingkap nak ambil udara -> lari masuk -> api menyala penuh satu rumah,panas x terkata -> menjerit mintak tolong -> percubaan membuka grill -> merayu mintak tolong bukak grill cepat->asap dah penuh xleh bernafas dan sangat panas-> tataw nak buat apa (ruang penuh dengan api+asap)-> berdoa -> mesej abang-> got idea-suruh orang kopak grill-> finally aku dapat keluar dengan bahu terbakar, rambut terbakar. Lari turun tangga bawah dari tingkat 22 pi grounfloor.
semua berlaku less than 15 minutes.
flashback semula.
kalau aku putus asa nak bukak grill-mati terbakar+rentung.
kalau aku stay kat luar jendela-mati jatuh kena angin.
kalau aku mati????
sape jer yang tahu?
my family jer....
the next day, 2orang jer call aku tanyer khabar (sebab aku masuk tv3).
kalau ajal aku dah sampai masa kebakaran tuh??
how im going to tell my friends that im no longer exist?
who gonna tell?
refers dengan masa situasi di atas, aku xde masa pun nak bgtau kat member2 yang aku sayang dorang. Mesej aku kat abang aku, 'balik.rumah terbakar, x dapat keluar'.
hmm....anyway,in case, if anything happen to me, i tell YOU all NOW.
I LOVE MY FAMILY+bf
I LOVE MY FRIENDS
I NEVER REGRET THE LIFE I EVER HAD
I THANKS EVERYONE for THINGS HAPPEN IN MY LIFE

Monday, 27 April 2009

..penantian 10 hari..

pada 24 april yang lepas, aku balik damansara.
Balik sendiri jer...sampai kat stesen lrt taman bahagia abang aku datang ambil. Abang aku cakap dorang berdua (wife dia) demam. Aku bajet demam biasa la..then bila sampai rumah semua kosong. Makanan xde langsung. Hampa..ha3..tapi aku faham la yang dorang berdua sakit. Kalau masak pon, xde sape nak makan. Next day, after balik dari kerja, kak ipar aku kata dia kata simptom demam denggi semua ada kat dorang. Aku dah cuak dah.. dan2 aku balik la pulak dorang nak kena denggi yer (may be ada hikmah di sebalik kedatangan aku).hehew..

Abang aku pi klinik malam tu jugak, check darah.. positif denggi. Next day check darah lagi, gettin' worst. within less tah 24 hours, platlet darah dia turun dari 120 kepada 76. Malam tuh jugak pi kat hospital kecemasan. Sah! abang aku kene tahan kat wad kecemasan. Aku cuak, kalau aku kena, dalam 10 hari baru nampak kesan dia. Assume aku kena 25. Exam aku next 4 & 5 Mei. Masa tuh la aku akan sakit...duhh...aku harus kuat semangat, kuat pundi kencing minum 100+.

Hehew...

Friday, 24 April 2009

HiduP s3haT b3rsama lov3ly l3max!!

Adakah anda seorang anemic???
Mild anemia ada dua sebab;
1. Sebab anda tidak makan dengan baik. Nutrisi tidak cukup. Kurang zat yang menyebabkan kurang hemoglobin.Suka makan junkfood.
2. Faktor genetik-thalassemia trait.
Tanda-tanda penghidap mild-anemia.
blurr2+pening bila kena cahaya matahari, pening kepala, kepenatan, letih lembik, cepat pancit, susah untuk menumpukan perhatian, rabun2, sentiasa rasa nak kunyah ais, membengkeng+baran semacam, pucat, selalu berdebar (nampak makcik tua tepi jalan pun rasa berdebar, jumpa makwe/pakwe tataw la jadi ape), tak tahan sejuk (tapi nak kunyah ais-sengall), hilang selera makan, immunity turun, AMS-acute mountian sickness.

Cara mengelakkan anemia;

Untuk sebab (1); Makan makanan yang banyak zat besi...jangan gigit pagar besi pulak. Makan la kismis, bayam, sayur hijau, seafood, daging merah, hati, kerang dan pilihan terakhir, supplement. Sila rujuk pada yang pakar.

Untuk sebab (2); Makan supplement. Dah genetik tuh nak buat camner lagi…dan jangan lupa makanlah makanan yang sepatutnya. Elakkan teh, kopi, susu dan telur kerana melambatkan penyerapan zat. Kalau nak minum susu, elakkan bersama dengan makanan berzat besi. (betul ker???check sendiri la).

Thursday, 23 April 2009

i fell in love...with..

what the **** huh??
dalam sibuk nak exam, aku paling suka buang masa baca tengok movie..the latest and aku dah ulang 3x tengok. TWILIGHT. tataw la kalau aku ni jiwang ke hape tapi aku memang retro kot.. Mula2 aku tengok trailer, aku dah jatuh cinta dengan citer nih.. sebab awek dia cam comel jer. wahaha... citer ni sweet..nak kata slow sangat xde jugak..nak citer banyak2 cam sangat banyak jer. Kalau nak tau, tengok sendiri. Soundtrack dia pun cmbest jugak...then setting dia best. Aku memang sangat suke..citer ni cam dongeng sket tapi lantak lah..

Jaspe(new vegetarian) yang super cool.
Bella & Edward
'Hold on tight spider monkey'

Dating atas pokok.




........????

Wahaha....setelah sekian lama senyap, akhir aku post jugak.
emmm....ape yang aku nak tulis dulu yer? oh ye, thesis dah submit. 2 yang paling penting. Then satu paper dah lepas dengan penuh debaran. (cam hampeh jer).
And aku dah dapat result darah aku. Emm...no wonder aku xleh nak derma darah. Nasib baik la xde sape yang menerima darah aku jugak. no wonder aku orang yang tilik tangan aku kata aku xde dara (sbb tapak tangan x merah)-bile lak aku try wat anak?mmg tukang tilik yang fail. Hahaha...ntah pape ntah. Dahla garisan tapak tangan pun cam xde jer..pucat plak tuh. no wonder aku cepat pening. Nak dpendekn cerita, darah aku cacat. Sungguh mengharukan..huhu.. Aku ada AIDS sebab tmakan kutu bdarah dalam sup gerai tepi jalan. =D


Just kidding!!

sebenarnya, few weeks lepas aku pi check darah aku. Saje nak tgk. Tup2 Alpha Thalassemia Trait-(Mild Anemia). Kui3..x ku sangka. Walaupun aku kelihatan gagah dan comel bersama my Lovely LEmaX, ropeny2 aku ni ada whole life ilness. Xpe, x mati pon..moral of the story, sila jalankan ujian Thalassemia untuk mengelakn kelahiran anak yang mhidap Thalassemia. Kalau dapat baby yang slalu baby face cam aku jer xpe la. Nak ke anak x reti blogging dah mati, kan sadis tuh..

sekian sahaja.

AMARAN: masa nak amik darah, ready mental sebab jarum besar. 2ml darah hilang.



Saturday, 11 April 2009

Musuh jangan dicari, rezeki jangan ditolak.

Walaupun my lovely lemak semakin hilang sebab makan x menentu, sibuk...namun hari ni aku nak cakap pasal rezeki murah.
Duit tinggal seratus lebih (kerana aku membazir).. kalau dengan kadar makan aku yang biasa, confirm x sampai seminggu pun dah habis aku makan duit tuh. Aku rasa aku dah besar, rasa xnak menyusahkan orang lain tu makin banyak. Balik2 mintak duit, macam la perut aku sorang jer yang nak sumbat kan.. aku juga mahu belajar berjimat.
 
ISNIN: aku tertipu. Kelas cancel tapi aku dah sampai kelas seawal jam 8 pagi. Aku siap bgn 630 pg konon sebab nak datang kelas. Tapi tidak mengapa.. bibi call aku, tanya pasal ujian talasemia yang ktorang buat berdua hari tuh. then dia pun tanya aku, "ko makan almond london x?", "nak!!!!" jawabku dengan laju. Hahaha... rezeki murah2....nyam3.. a hour later, dia sampai dengan sebekas besar almond london. Waaahhhh....sungguh gembira hatiku melihat coklat itu. Dia bagi sebab banyak perkara baik berlaku kat dia semasa aku bersama dia. Ha3..heran aku.
 
Malamnya, papa datang ajak aku teman dia pi rumah anak saudara dia. Nak format laptop, sambil mendengar luahan dan cerita dia, dia belanja aku makan then minum. Burrrppp!!!Makanan free memang sedap...masa nak balik, aku culik topi liverpool dia. Sampai sekarang dia tak perasan lagi.Ha3..
 
SELASA: Shida datang borak dengan aku. Dia nih terkenal dengan budak pandai yang kalut nak siapkan semua benda dengan cepat. Aku bajet dia banyak tahu, ropenyer dia banyak gak tanya aku nak buat camner..lalu aku pun berlagak cool share apa yang aku taw..rezeki yang aku dapat dari dia, ilmu dia pun aku serap jugak. Wahahaha.... rezeki murah3..
 
RABU: Ben buat bbq bersama kawan2, guna dapur ktorang untuk siapkan semua makanan. Tengah malam dia balik bawa 6 bungkus nasi lemak bersama ayam panggang. waahhh!!!rezeki dtg bergolek lagi....
 
dan KHAMIS berlalu dengan cepat kerana aku x keluar dari rumah....Jumaat aku bangun awal...6.50 pg coz kelas jam 8...masa nak balik, Daccent ajak aku balik sekali...tumpangkan aku coz rumah dia dekat2 rumah aku jugak. X perlu aku penat2 tunggu bus. Huhu....
 
Petang ada kelas lagi. Bakar offer nak bagi aku software untuk analisis data aku. waduh....happy seyh..x perlu aku nak jumlahkan sum i=1,S=48 untuk 6 stesen.
 
Masa nak tunggu bus, Flora call aku tanya rumah aku katne. Dia nak anto makanan sempena perayaan Ester.Hehe...tp aku xde kat rumah pulak. Xpe la...masa dalam bus, aku duk piki nak makan apa. Sampai jer aku jalan pi restoran...makan sorang2 pun jadi la..masuk jer, aku nampak Danny & Flora kat luar restoran. Dorang ajak aku makan sekali dengan member2 lain.. Connie, Lantong, Jenny, Bong, Chris. Setiap kali aku kene makan sorang2, setiap kali tu dan2 jugak dorang ada. Hmmm???? kebetulan tapi dah lebih 3x dah... x janji pun. Masa nak bayar makanan, aku orang last nak bayar. Chris depan aku, dia bayar untuk aku skali pulak... waaahhh!!!!!aku rasa nak lompat2 jer... semua cam tersedia untuk aku.. aku memang sangat bersyukur untuk minggu nih.. walaupun ada banyak perkara lain yang sukar juga turut berlaku ya tak perlu tulis, tapi ada perkara yang baik berlaku... seharusnya bersyukur. =)
 
Bila aku piki dosa2 yang aku buat, macam x setimpal dengan rezeki yang Tuhan bagi kat aku.. apa pun, aku nak bersyukur dulu.... selebihnya, berserah...
 
 
 
  Oh ye.. kalau nak tau papa sape, sila baca entry
 

Wednesday, 8 April 2009

'Bagai daun mati jatuh berguguran ke tanah...lesap tanpa sesiapa yang peduli'' 2

.........seketika, Len muhasabah diri. Dia selalu makan nasi tak habis. Dia selalu rasa nasi ketul tuh bukan nasi. Tapi bila tengok orang2 yang berada di hadapan matanya... dia kesal dengan diri sendiri. 'betapa tak bersyukurnya aku'..



Selepas semua orang yang datang habis makan, Len dengan cepat mengangkat pinggan dan gelas2 yang dorang tinggalkan macam tu jer..pada masa yang sama, Len masih mengagihkan air. Sampai di hujung lorong, Len terpandang wajah seorang lelaki muda yang dia kenal (tp x ingat nama). Dia berhenti dan senyum... bertanya khabar. 'khabar baik' jawab pemuda itu. Len memandang ke arah dua lagi sahabatnya yang nampak bingung. Len dengan mesra menyapa ' kawan2?'. Pemuda itu mengangguk. Len duduk dan mula borak..setelah lama berbual, Len akhirnya dapat tau yang rupa2nya lelaki tua yang dah lama x nampak tuh dah dihantar balik ke Sabah...menurutnya, ada sebuah gereja telah menolongnya.. Len berasa sangat lega.. sekurang2nya, lelaki tua itu dah balik...mati pun berkubur. Len beredar menuju ke seorang lelaki mat salleh...Len menegur dan borak2 dengan lelaki tuh.. antara perkataan yang Len ingat dengan jelas ialah 'im 68 years old','i have a big apartment in Subang Jaya',' i stay alone-with my teacher'-----guru saham dia. Dia bawa sudu dan garfu sendiri... Dia kaya tapi kenapa makan bersama dengan orang yang sangat2 miskin????????

Len tertanya2...setelah lama berfikir, Len berpendapat bahawa lelaki tua itu kesunyian dan perlukan teman untuk makan. hmm...... kadang2 orang yang ada kat lorong ni banyak yang menipu sebab malu nak mengaku, ada yang jujur dengan life dia.. dan ada juga yang memang saje nak ambil kesempatan. Let say, lelaki tua itu menipu.....tapi kalau dia tak kaya, dia xkan mampu datang Malaysia pun (dia berasal dari Kanada). Lagipun, lepas tuh, Len ada nampak dia beli barang kat Watson. hmm...???????

Len nampak seorang wanita 40-an sedang mendukung anaknya. Baby tu comel.. Len menuju ke arah wanita itu sambil menyapa ' kenyang x makan tadi?'(xde topik lain sebenarnya).Wanita itu pada mulanya kelihatan segan tapi setelah melihat Len tidak berputus asa, dia akhirnya bercakap banyak+ramah. Len rasa makcik tuh kawen campur.. suami dia lelaki india. Dia nampak macam melayu...no komen. Dia kata, anak2nya tak suka datang lorong ni.. sebab anak dia kata, tempat ni bagi orang yang tak berwawasan. Betul jugak...tapi organisasi yang handle program street feeding nih penah dapat award daripada penjara sebab banyak membantuk banduan 'hidup semula'. Tapi makcik tu kata, dia nak anak dia ambil pengajaran daripada orang2 tua yang ada kat lorong nih...dia kata, dia nampak fenomena kat sini nih macam daun mati jatuh berguguran ke tanah...lesap tanpa sesiap yang peduli...hmmm...

Ada sorang tua nih berasal dari Ipoh. Dia kena halau oleh anak2nya.. dia datang ke KL dengan harapan, dia akan dapat cari kerja. Bila sampai KL, persaingan sangat banyak.. gulung tikar. Sekarang dah x larat... late 50s dah.. sekarang dai memang banyak bergantung makanan dengan makanan derma macam nih.. setiap hari, dia pungut apa sahaja yang boleh dijual demi sesuap nasi... dia kata, setiap kali dia bangun pagi dia bersyukur kepada Tuhan kerana masih memberikan dia nyawa untuk hari ini.. dan memberikan dia sesuap nasi untuk hari nih.. ayat ni mengingatkan Len tentang satu ayat dalam Bible ' sedangkan burung di langit pun mendapat makanan yang cukup, inikan pula manusia. Carilah dahulu kerajaan Allah maka semua yang lain akan disediakan bagimu'..



Moral of the story:


  • Apa guna wang yang banyak kalau in the end, makan sorang2, sunyi dan kesepian?Bahagia jauh sekali.

  • Utamakan Tuhan sebelum apa2 sekalipun. Sebab rezeki tu berada di tangan yang maha kuasa.


p/s: Banyak sgt pengajaran+pengalaman yang aku dapat kat lorong tuh untuk ditulis. Tapi untuk hidup aku, masih tak cukup..

BERITA BAIK

burrppp!!!kenyang makan yee mee. masak sendiri jer....emm..
aku dr minggu lepas cam pucat semacam jer pasal thesis sebab takut x sempat nak siapkan.
tapi pg tadi aku menerima khabar yang baik daripada farid. submit thesis postpone pi next friday.Thanks God!!!!!!aku mmg bsyukur sangat2 dapat postpon...huhu..tapi ape pun aku x bley bazir masa. harus meneruskan perjuangan!!!
au revoir!!

Sunday, 5 April 2009

'Bagai daun mati jatuh berguguran ke tanah...lesap tanpa sesiapa yang peduli'' 1

April,4 2009
...dalam ke'tensi'an membuat thesis, Len rasa nak join street feeding setelah sekian lama tak berkunjung. Bukan xnak pi tapi memang tak sempat nak join sebelum nih..hatinya tertanya2 bagaiman khabar orang2 tua dan yang lain di jalan yang sempit itu. Tetapi di jalan yang sempit dan kotor itulah tempat yang paling penuh dengan kasih sayang bagi orang2 yang terpinggir dan semakin dilupakan itu...jalan itu jugaklah tempat orang2 jalanan yang homeless+loveless mendapat makanan yang terbaik bagi mereka dalam seminggu yang memeritkan dan meletihkan. Selepas makan tengah hari, Len bersama 2 orang lagi kawannya naik bus rapid U40 menuju ke pudu raya..perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 jam 30 minit. Sepanjang perjalanan, banyak kejadian yang dia nampak. Setiba di bandar kajang tuh, sekumpulan budak2 belasan tahun (14-15 tahun) lengkap berpakaian hitam, seluar hitam, dan rambut perang (dye) naik bus..dengan gaya yang tak senonoh, buat bising dan merokok di dalam bus rapid. Perbuatan mereka sungguh tidak bertamadun dan sungguh bodoh...Di hadapan Len, sepasang kekasih(konon) bermesra2an..dorang tuh salah satu daripada budak2 yang entah pape ntah tadi tuh..setiap 10 minit budak p-erempuan tuh membetulkan mekap dan menyikat rambutnya. Lalu kawan2 dia yang lain menyakat pasangan kekasih nih..''jangan kacau sweet couple.Dorang tengah bincang hal rumah tangga''kata salah seorang daripada kawan2 pasangan kekasih tersebut ''dorang bincang nak buat posisi ape malam ni, doggy?''tambah mereka lagi. Sungguh dasyat budak zaman sekarang yer... bawah 15 tahun dan macam2 perangai...Setiba di Kota Raya, Len dan kawan2 bergerak ke lorong yang menjadi lokasi 'street feeding'. Hatinya berdebar2 kerana risau tentang 'kehilangan' jejak salah seorang daripada pengunjung setia tempat tersebut..seorang lelaki tua berumur 50-an buta huruf,berasal dari Sabah tetapi sampai ke semenanjung pada awal tahun 80-an sebab ditipu oleh 'sahabatnya' yang berasal dari Kelantan & Kedah.Menurutnya, 'sahabatnya' itu dulu tinggal kat Sabah..pastu ajak dia datang semenanjung untuk cuba nasib. Tetapi bila dha sampai KL, 'sahabatnya' merompak dia dengan mengambil semua wang+ dokumen peribadinya dan meninggalkan dia tanpa hala tuju kat KL..


Setiba di lokasi tersebut, mata Len laju mencari wajah orang tua malang tersebut. TIDAK ADA..tanpa membuang masa Len mula mengagihkan makanan kepada orang2 di jalanan itu. Apa yan Len perhatikan, orang2 di situ makan dengan sangat laju. Sungguh menakjubkan!! Tak sampai seminit. Betul....bukan tipu nih. Kalau dorang minum air, segelas tuh sekali lau jer then dorang akang angkat 2 gelas serentak as stock ms mkn nasi..Dengan muka yang dah tak mandi selama berapa hari?minggu?bulan?ntah.....rakus merampas semua makanan yang ada dalam tangan Len. Salah satu daripada mereka, ada juga yang merupakan penyanyi jalanan. Dia merenung Len tanpa berkata sepatah kata. ''macam2 orang ada kat sini''kata Len dalam hatinya. Antaranya ;
  • Mak nyah yang sudah tidak laku+tua kering kerepot.
  • Pasangan kekasih muda(lari dari rumah kot), dengan perempuannya sedang mengandung 6 bulan tapi terpaksa mencari makan di lorong sempit dan kotor nih.
  • Pasangan suami isteri mempunyai 9 anak tetapi sewa satu bilik sahaja untuk tidur.
  • Pondan2 muda yang kelihatan seperti orang gila.
  • Apek2 tua yang suka pungut botol mineral kemek kat tepi jalan. Dia pungut, tiup botol kemek tersebut jadi kembung, then mintak Len penuhkan botol tersebut dengan teh o. Len yang terkedu hanya senyum sambil tuang air dan melihat gumpalan tanah yang masih melekat dalam botol mineral tersebut. Seminggu kemudian, Len datang lagi, apek itu masih hidup. Jadi, tidak perlu risau tentang tabiat apek itu.(menurut pengalaman lepas).
  • Orang yang ada HIV+AIDS dan disisihkan oleh keluarga.
  • Nenek tua yang diabaikan oleh keluarganya
  • Lelaki tua yang kaya tetapi makan bersama orang2 yang tidak ada rumah.
  • Orang muda yang malas dan saje nak cari makan free.
  • OKU yang dibuang oleh keluarga
  • Penagih dadah yang masih khayal.
  • Bapok yang dibuang oleh keluarga kerana kawasan sekitarannya x mahu menerima sifatnya.
  • Pemain gitar jalanan.
  • Orang yang lari dari rumah
  • Orang yang putus harapan dalam hidup. Sekarang sudah bersemangat dan jadi salah seorang daripada volunteers untuk tolongorang2 yang ada kat situ.
  • Banduan
  • Perogol
  • Pembunuh
  • Dan banyak lagi...wajah2 murung yang tidak mampu meluahkan sepatah perkataaan...seribu kepahitan yang terpendam..kita boleh memainkan peranan untuk mengetuk hati mereka dan mendengar luahan mereka supaya kemurungan berakhir, fikiran logik mula muncul.

bersambung......

Seorang lelaki yang dahulunya cantik..